چای : یک فنجان سلامتی
نوشیدن چای مرغوب، به اندازه و در زمان مناسب، مضر نیست و لازمهی یک سبک زندگی سالم است. گفته میشود که چای مخصوصاً چای سبز برای سلامتی شما مفید است. اما اگر واقعا چای موثر و مفید است، میزان فایدهی آن چقدر بوده و علت آن چیست؟
مشخص شده است که چای حاوی مواد خاصی است و این مواد موجب خطرات کمتر بیماری های قلبی، سرطان و سایر مشکلات سلامتی اند. اما حتما توجه داشته باشید که نوشیدن چای به تنهایی نمیتواند تضمینکنندهی یک بدن سالم باشد.

کی سان، استاد گروه تغذیه دانشکده بهداشت عمومی هاروارد میگوید: “مصرف چای، به خصوص چای سبز میتواند در یک رژیم غذایی سالم همراه با غلات فراوان، ماهی، میوه و سبزیجات و گوشت قرمز فرآوری شده ترکیب شود و یک رژیم غذایی مغذی و کمخطر و سالم را برای شما فراهم کند.”
چه چیزی در فنجان شماست؟
چای حاوی مواد خاصی است که به سلامت بهتر بدن مرتبط اند. بازیکنان اصلی این پروسه مواد شیمیایی به نام پلی فنولها، به ویژه کاتچینها و اپیکاتچینها هستند. سان ادامه میگوید: “چای به ویژه چای سبز سرشار ازین مواد هستند.”

فرآیند تخمیر چه کمکی میکند؟
فرآیند تخمیر که برای تهیه چای سبز مورد استفاده قرار میگیرد باعث افزایش سطح پلی فنولها میشود. چای سیاه و چای قرمز نیز حاوی این مواد هستند، اما از نظر مقدار و تنوع کمتر از مواد موجود در چای سبز میباشند.
پلی فنولها چه میکنند؟
اول و مهمتر از همه این است که آنها نوعی آنتی اکسیدان هستند. سلولها در هنگام انجام کارهای عادی خود، مواد شیمیایی موسوم به اکسیدانها را تولید میکنند.سطوح بالای اکسیدان میتواند باعث آسیبهایی در بدن شود، مثل حمله به دیوارههای شریان و کمک به ایجاد بیماریهای قلبی عروقی. آنتی اکسیدانهای موجود در چای به اکسیدانها چسبیده و آنها را خنثی میکنند.
چه شواهدی وجود دارد که کمک چای به سلامت بدن را تایید میکند؟
برخی از بهترین شواهد موجود در مورد چای و ارتباط آن با سلامتی از مطالعات گسترده و طولانی مدت پزشکان و پرستاران مستقر در دانشکده بهداشت عمومی هاروارد حاصل شده است.
با پیگیری تحقیقان این گروه ها در دراز مدت، مشخص شد در طول زمان، افرادی که به صورت مکرر چای مینوشند نسبت به سایرین در معرض خطر کمتری برای ابتلا به دیابت هستند. این امر با توجه به تحقیقات انجام شده که نشان میدهد پلی فنولها به تنظیم قند خون (گلوکز) کمک میکنند کاملا منطقی به نظر میرسد.
با بالا رفتن گلوکز در خون، انسولین از لوزالمعده آزاد میشود تا سلولها متابولیسم گلوکز را شروع کنند. طبق تحقیقات، به نظر می رسد پلی فنولها به این فرآیند کمک میکنند. سان میگوید: “پلی فنولها سلولها را نسبت به اثر انسولین حساستر میکنند.”

همچنین برخی تحقیقات نشان میدهد که احتمال دارد نوشیدن چای به کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی مرتبط باشد. این یعنی کاهش خطر بیماریهای قلبی و سکته. همچنین تحقیقات نشان داده اند که مواد موجود در چای ممکن است به کاهش فشار خون یا بهبود کلسترول نیز کمک کنند.
چه نتیجهای میتوان گرفت؟
بر اساس تحقیقات علمی، نوشیدن مرتب چای به بهبود سلامت بدن مرتبط است. اما مسالهای که هنوز کاملا مشخص نیست این است که آیا چای به صورت معجزهوار و به تنهایی سبب بهبود سلامت بدن میشود یا در کنار یک رژیم غذایی سالم و سرشار از ویتامین ها و سایر مواد مورد نیاز میتواند سلامت بدن ما را تضمین کند. محققان در تلاشند تا فواید فوقالعادهی چای را به تنهایی مورد بررسی قرار دهند.
همواره به خاطر داشته باشید که نوشیدن چای تازه و مرغوب، به اندازه و در زمان درست سبب زندگی سالم تر و بی خطرتری خواهد بود اما به نوشیدن میزان زیاد و بیش از حد چای عادت نکنید زیرا کافئین موجود در آن میتواند آسیبهایی را نیز ایجاد کند.
- ۹۹/۰۵/۲۸