چای سفید چیست؟ انواع چای سفید را بشناسیم.

چای سفید یکی از لطیفترین انواع چای است که تاکنون شناخته شده، زیرا بسیار کم یاب است. چای سفید قبل از اینکه برگهای گیاه چای به طور کامل باز شود، برداشت میشود، وقتی جوانههای جوان هنوز توسط موهای سفید رنگ پوشیده شدهاند، از این رو نام چای سفید را گرفتهاند.
این جوانهها و برگهای باز شده از تازهترین برگهای روی گیاه چای چیده میشوند، سپس به سرعت و با دقت خشک میشوند، بنابراین برگها تا زمانی که برای تولید چای سبز یا سیاه استفاده شوند، اکسید نمیشوند. این حداقل فراوری و اکسیداسیون کم منجر میشود یکی از لطیفترین و تازهترین چایهای حال حاضر حاصل شود.
اکسیداسیون چه ارتباطی با طعم و مزه چای دارد؟
دانستن این نکته مهم است که همه چایها – سفید، سبز، سیاه و حتی شیرین – از همان گیاه Camellia sinensis بوتهای همیشه سبز بومی چینی و هندی تهیه میشود. صدها گیاه جدید و دو رگه با گذشت زمان از گیاه Camellia sinensis تکامل یافتهاند که هر کدام در مناطق جغرافیایی متنوعی در جهان رشد کردهاند. اما نهایتاً تنوع گیاه چای و نحوه فراوری برگهای گیاه است که نوع نهایی چای را که در فنجان شما ریخته میشود، تعریف میکند.
یکی از بزرگترین تفاوتها در چگونگی فرآوری چایهای مختلف، اکسیداسیون است، یعنی اینکه چه مدت برگ چای مجاز است پس از برداشت، در معرض اکسیژن قرار بگیرند. هرچه برگهای چای طولانیتر در معرض اکسیژن قرار بگیرند، برگهای آن تیرهتر میشوند و طعم و مزهشان متفاوتتر میشود. در حین پردازش، تولید کنندگان چای برای انجام و کنترل اکسیداسیون از روشهای مختلفی استفاده میکنند، از جمله رول کردن، شکل دادن یا خرد کردن برگها برای سرعت بخشیدن به اکسیداسیون و بخار دادن، حرارت دادن یا بو دادن برگها برای متوقف کردن اکسیداسیون.
چای سفید ما نه رول شده و نه بو داده میشود، بنابراین در اصل اکسیده نشدهاند و کمترین فرآوری روی آن انجام گرفته است. به جای قرار گرفتن در معرض گرمای مصنوعی، برگها پژمرده و خشک شوند، که نتیجه آن لطیفترین و تازهترین و طعم دار ترین چای میباشد.
برگهای چای سیاه چیده میشوند و قبل از انجام عملیات گرمایی و خشک شدن، اجازه داده میشوند تا کاملاً اکسیده شوند و رنگ قهوهای تا سیاه ایجاد میکنند و چای سیاه با طعم خاصی که به آن معروف است بدست میآید. برگهای چای سبز برداشت میشوند و سپس به سرعت و با حرارت غیر مستقیم یا بخار گرم میشوند و خشک میشوند تا از انجام بیش از حد اکسیداسیون که برگهای سبز را قهوهای میکند و طعم تازه آنها را تغییر میدهد، جلوگیری کند.
چای سفید به قدری کم فرآوری شده است که اکسیداسیون بسیار کمتری اتفاق میافتد. به محض چیده شدن، برگها، اجازه پژمرده شدن و خشک شدن زیر آفتاب و یا در محیطی با دقت کنترل شده در فضای باز یا سرپوشیده دارند. برخی برگها ممکن است بخار داده شوند و یا در معرض حرارت کم قرار گیرند تا سریعتر خشک شوند تا جلوی اکسیداسیون را بگیرند. مقدار بسیار کمی اکسیداسیون در برگهایی که به صورت طبیعی خشک میشوند، اتفاق میافتد، اما از آنجا که اکسیداسیون به طور دستی انجام نمیشود، چای سفید نسبت به چای سبز و مشکی دارای طعم بسیار لطیفتری است.
منشأ چای سفید:
هنگامی که نوشیدن چای و فرهنگ چای در سراسر کشور گسترش میافت. این رسم بر این بود که شهروندان خراج سالانه خود را به صورت چایهای نادر و ریز به امپراطوری بپردازند. نوعی مالیات چای. این ادای احترام چای امپراطوری معمولاً از تازهترین و ظریفترین جوانههای بهترین گیاهان چای به دست میآمد.
باغهای چای امپراطوری، گاهی مخفیانه، برای تهیه این چایهای نادر و افتخارآمیز توسعه داده شدند. شاعران از این چایهای خاص به عنوان “سفید مانند ابرها، سبز مانند رؤیاها، خالص مانند برف و ارکیده معطر” یاد میکردند.
این چای مالیات امپراطوری اولین نوع چای سفید به حساب میآیند، اما آنها چای سفیدی که ما امروزه میشناسیم نیستند. در زمان حکومت امپراتور Huizong از سلسله آهنگ (960 – 1297) جوانههای چای در بهار چیده میشدند، برگ بیرونی آنها بخار داده شده، با آب شستشو میشد، با جریان هوا را با دقت خشک شده و سپس درون پودر سفید نقره ریخته میشدند. این پودر سفید را به آب گرم میریختند تا بهترین چای در دسترس تنها فرد چینی قرار بگیرد که استطاعت تهیه آن را داشت.
چای سفید که امروزه میشناسیم برای اولین بار از اولین گونههای گیاهی چای سفید که در حدود سال 1700 در استان فوجیان چین کشف شد – دا بای و دا هائو – به صورت تجاری تولید شد. یک مدل برگ نرم چای سفید از این گیاهان تهیه شده است که به تولید برگهای چای بزرگ و زیبا معروف است.
از آنجا که این چایها با حداقل امکانات تولید میشدن حمل و نقل آنها بدون خراب شدنشان دشوار بود، بنابراین چای سفید به ندرت در خارج از مناطق چای در استان فوجیان یافت میشد. با پیشرفت روشهای تولید چای برگ نرم، فرایند تولید چای سفید فراتر از استان فوجیان و به سایر مناطق جهان که تشنه یک چای نادر و نفیس بودند گسترش یافت.
امروزه بسیاری از کشورهای خارج از چین نسخههای خود را از چای سفید از دیگر گونههای گیاهی چای تولید میکنند.

انواع چای سفید:
- سوزن نقرهای: از گیاه بزرگ پر از برگ و پر از موهای سفید تهیه شده است که به چای رنگ نقرهای را میدهد که چای نام خود را از آن میگیرد.
- بای مادان: این نوع جدیدتر چای سفید در چین و سایر کشورهای جهان کشت میشود. این گیاه را میتوان از یک بوته چای سفید چینی اصلی یا از انواع دیگری کشت کرد. معمولاً شامل برگهایی است که مخلوطی هستند از برگهای جوان کاملاً باز شده یا به کمی باز شده.
- چای سفید (برداشت میمون): شایعه بوده که اولین بار توسط میمونهای آموزش دیده بودایی از بالاترین سطح درخت چای وحشی در مناطق کوهستانی چین برداشت میشده، “برداشت میمون” اصطلاحی است که امروزه برای نشان دادن یک چای بسیار با کیفیت چینی تهیه شده از جوانهها و برگهای جوان گیاه چای بکار میرود.
- چای سفید Darjeeling: این گونه از گیاه اصلی چای سفید چینی نیست بلکه از گیاهان چای بومی منطقه دارجیلینگ هند کشت میشود. روش پردازش مشابه چایهای سفید فوجیان است، اما مشخصات طعم آن بسیار متفاوت است.
چای سفید را مزه دار کنید
چایهای سفید امروزه به دلیل لطافت عطر و طعمهای کمیاب و زیبایشان، مورد احترام هستند. بیشتر چایهای سفید هنوز دست چین شده و با دست فرآوری میشوند که آنها را به یک ظرافت واقعی تبدیل میکنند تا قدردان صنایع دستی تولید کننده آنها باشیم.
برخی از صفات رایج مورد استفاده برای چای سفید شامل: گلی، چمنی، عسلی، میوهای، هندوانهای، هلویی، زردآلویی، وانیلی، شکلاتی، مرکباتی، ملایم، لطیف و شیرین است.
چه مقدار کافئین در چای سفید موجود است:
به طور کلی تصور میشود که چای سفید از کافئین پایینتر از چای سبز یا سیاه برخوردار است. نشان داده شده است که گیاه اصلی چای سفید فوجیان بومی کشور چین از نظر کافئین نسبت به سایر گیاهان چای پایینتر هستند. اما انواع دیگر گیاهان چای در سراسر جهان که برای تولید چای سفید کشت میشوند ممکن است دارای کافئین بیشتری از آنها باشند. برخی از مطالعات حتی نشان میدهند که چایهای سفید خاصی بسته به محل پرورش آنها و چگونگی فرآوری آنها ممکن است حاوی همان مقدار کافئین چای سبز یا سیاه باشد.
درنهایت، میزان کافئین موجود در هر نوشیدنی که از گیاه کافئین تولید میشود بسته به عوامل زیادی متفاوت است، از جمله محلی که در آن گیاه کشت میشود، نحوه فراوری آن و نحوه تهیه آن در نهایت نحوه دم کردن آن است. اگر میزان مصرف کافئین را کنترل میکنید، همیشه باید از چای مورد نظر خود برای تهیه چای مورد نظر خود، اطلاعات خاص کافئین را بخواهید.
خرید و ذخیره چای سفید:
در حالی که چای با گذشت زمان واقعاً “بد” نمیشود، فقط شاید کمی کهنه شود. برای اطمینان از تازه بودن چای نوشیدنی خود، آن را از یک شرکت معتبر خریداری کنید که میتواند به شما بگوید که چای در چه زمانی فرآوری و بسته بندی شده است.
چای سفید به عنوان عضو لطیف خانواده چای سبز به روشهای ذخیره سازی مشابهی احتیاج دارد. این چایهای کمتر اکسیده شده اگر به درستی از آنها مراقبت شود میتواند تا یک سال تازه بماند.
چگونه از چای سفید نگهداری کنیم:
- همیشه چای را در مکانی خنک و تاریک نگهداری کنید.
- چای خود را از گرما، نور، اکسیژن و رطوبت دور نگه دارید و هرگز چای را در یخچال نگهداری نکنید.
- اگر چای در ظرف مات که از رسیدن نور و هوا به آن جلوگیری میکنند، نگهداری شود، چای ماندگاری بیشتری خواهد داشت.
- از قرار دادن چای در کنار موادی مثل ادویه و قهوه که باعث میشوند بوی آنها در چای نفوذ کنند خوداری کنید.
تهیه چای سفید:
همیشه از فروشنده چای خود دستورالعملهای مخصوص دم کردن چای خریداری شده را بپرسید، زیرا چایهای مختلف سفید میتوانند درجه حرارت و زمانهای دم کردن ایده آل متفاوتی داشته باشند. اما در اینجا چند نکته کلی در مورد دم کردن چای سفید وجود دارد که باید در نظر داشته باشید:
بعضی از چایهای سفید را میتوان کمی طولانیتر و در دماهای کمی بالاتر از چای سبز دم کرد. به طور کلی، این در حدود 190 درجه برای 3 تا 5 دقیقه است. اما بقیه که لطیفتر هستند، باید مانند یک چای سبز دم شوند، به مدت 2 تا 3 دقیقه در آب با دمای 160 تا 180 درجه (فارنهایت).
وقتی نوبت به زمان دم کشیدن میرسد، چای سفید کمی دیرتر از چای سبز یا سیاه دم میکشد. اما شما هنوز نمیخواهید چای خود را بیش از حد دم کنید چون ممکن است کمی طعم تلخی به دم نوش شما بدهد. چای خود را بعد از زمان توصیه شده برای دم کردن امتحان کنید و سپس تصمیم بگیرید که آیا دوست دارید کمی بیشتر دم بکشد با خیر.
اگر چای سفید شما دستورالعملهای خاصی برای دم کردن ارائه داده است، از آنها استفاده کنید. اما در هر 8 فنجان آب حدود 2 گرم چای برگ نرم استفاده کنید.
هنگام تهیه چای همیشه با آب تصفیه شده تمیز و سرد شروع کنید.
درب ظرف چای خود را در موقعی که درحال جوش است، بگذارید تا تمام گرما در ظرف نگه داشته شود.
بیشتر چایهای سفید و نرم با کیفیت بالا میتوانند چندین بار دم شوند.
چایهای سفید آنقدر لطیف هستند که بهتر است، بدون افزودنی مانند شیر یا شکر، برای درک عطر و طعم واقعی چای نوشیده شوند.
- ۹۹/۰۵/۲۲